Midilibre.fr
Tous les blogs | Alerter le modérateur| Envoyer à un ami | Créer un Blog

21/11/2017

Claude Monet. En samling av målningar.19.jpg


"Monet - det här är bara ett öga, men min Gud, men vad!"

Paul Cezanne

Claude Monet kallades "solens man" på grund av det starka ljuset,

som skiljer sig från de flesta av hans landskap.

 

En kort biografi av Claude Monet.

 

20.jpgClaude Monet är en fransk målare, en pionjär av impressionismen. 14 november 1840 i familjen av ärftliga parisar Claude Adolphe Monet och Louise Justine Aubrey Monet föddes en pojke som döptes i baptistkyrkan med namnet Oscar Claude sex månader senare. År 1845 flyttade familjen till staden Le Havre i Normandie, där fadern började förbereda sin son för karriären hos en handelsman av flottutrustning. Men trots sin fars insisterande ville lilla Oscar ägna sitt liv till konst, och Justine, en sångare av yrke, stödde honom i detta.

I elva år kom Monet på Havre Art School; Samtidigt började han vinna popularitet som en begåvad tecknare. Under träningsperioden var Monet lycklig att träffa målaren Eugene Boudin i staden. Denna bekant hade ett stort inflytande på den unga mannen; Det var Buden som lärde Monet grunderna i att behandla oljemålningar och tekniker "utomhus" - det vill säga utanför verkstaden, utomhus.

Efter att ha lämnat skolan vid 16 års ålder fortsatte Monet att öva och skona sina färdigheter. I flera år gick han till Paris, där han träffade många framstående enastående målare, inklusive Eduard Manet.

År 1861 skickades konstnären till Algeriet för service i armén. Efter ett tag blev han sjuk med tyfus och hade försvarat sin änka för att hjälpa honom ekonomiskt, betalt av militärtjänst och återvände till sitt hemland.

Sedan 1862 deltog Monet tillsammans med andra nybörjare målare på konstnären Charles Gleir. Soubuciki hade liknande syn på måleri och gravitated för att arbeta utomhus, de strävade för att förmedla naturens naturfärger, de osynliga rörelserna av vatten och luft, för att visa på sina dukar knappt märkbara nyanser av blommor. Dessa synpunkter bildades senare i filosofin för impressionismen i konstnärlig skapelse.

I sin parisiska tid skrev Monet mycket i hopp om att hans verk skulle vara intresserade av salongen - en prestigefylld årlig utställning, som mottog dukar långt ifrån alla målare. Hans första kända målning var porträttet av Camilla Bonsjö utställd i salongen.

21.jpg


Bonsio blev hans fru år 1870. Nästan omedelbart flyttade paret till England i samband med början av fransk-preussiska kriget.

Ett år senare flyttade Monet till Nederländerna. Den holländska perioden är mycket produktiv - i tjugo månader skapar konstnären nästan tre dussin målningar och otaliga skisser, skisser och skisser.
När han återvände till Frankrike år 1872, som redan bildades målare och impressionist, fortsätter Monet att arbeta och leva ett lugnt landsbygdsliv bland de inspirerande pittoreska trädgårdarna.

Sedan början av 1910-talet har Monet utvecklat en fruktansvärd sjukdom - grå starr. Lyckligtvis förlorade konstnären inte syn och, efter att ha överfört två operationer för att ta bort grå starr 1923, förvärvades möjligheten att se ultravioletta strålar som är otillgängliga för en vanlig människas syn (till exempel såg han vissa föremål i ett visst ljus blåaktig-violett när för alla andra de förblev vita).

Portrait_of_a_Seated_Womantavlor198174.jpgClaude Monet dog den 5 december 1926 från lungcancer och begravdes på kyrkogården i Giverny, en stad i Upper Normandy. I sitt hus i samma stad öppnades därefter sitt museum.

 

Rembrandt van Rijn snygga tavlor